Abraham
Üye
Zeki Demirkubuz Filmleri? Zeki Demirkubuz Kimdir? Zeki Demirkubuz Nuri Bilge Ceylan

Türk sinemasının iki usta yönetmeni Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz arasında neden bir soğukluk olduğu uzun zamandır merak konusuydu. Zeki Demirkubuz, geçtiğimiz günlerde bir canlı yayına katılarak bu konuda ilk defa açıklama yaptı. Bu açıklamaların ardından Nuri Bilge Ceylan'ın hayatı ve eserleri de gündeme geldi.
Nuri Bilge Ceylan kimdir, hangi filmleri yönetti? İşte detaylar.
Nuri Bilge Ceylan, 26 Ocak 1959'da İstanbul'da doğdu. Babası fotoğrafçı olan Ceylan, çocukluğunu Ankara'da geçirdi. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi'nde sinema eğitimi aldı.
1995 yılında ilk kısa filmi Koza'yı çekti. Bu film Cannes Film Festivali'nde yarışan ilk Türk kısa filmi oldu. 1997 yılında ilk uzun metrajlı filmi Kasaba'yı çekti. Bu film Berlin Film Festivali'nde Caligari Ödülü'nü kazandı. 1999 yılında ikinci uzun metrajlı filmi Mayıs Sıkıntısı'nı çekti. Bu film Cannes Film Festivali'nde Altın Kamera Ödülü'nü kazandı. 2002 yılında üçüncü uzun metrajlı filmi Uzak'ı çekti. Bu film Cannes Film Festivali'nde Büyük Jüri Ödülü ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı. 2006 yılında dördüncü uzun metrajlı filmi İklimler'i çekti. Bu film Cannes Film Festivali'nde FIPRESCI Ödülü'nü kazandı. 2008 yılında beşinci uzun metrajlı filmi Üç Maymun'u çekti. Bu film Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandı. 2011 yılında altıncı uzun metrajlı filmi Bir Zamanlar Anadolu'da'yı çekti. Bu film Cannes Film Festivali'nde Büyük Jüri Ödülü'nü kazandı. 2014 yılında yedinci uzun metrajlı filmi Kış Uykusu'nu çekti. Bu film Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Ödülü'nü kazandı. 2018 yılında sekizinci uzun metrajlı filmi Ahlat Ağacı'nı çekti. Bu film Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarıştı.
NURİ BİLGE CEYLAN VE ZEKİ DEMİRKUBUZ ARASINDAKİ SOĞUKLUK
Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz, bir dönem çok yakın arkadaş olmuşlardı. Hatta Demirkubuz, Ceylan'ın ilk filmlerinden Kasaba ve Mayıs Sıkıntısı'nda oyuncu olarak da yer almıştı. Ancak daha sonra aralarında bir soğukluk başladığı iddia edildi. Bazı kaynaklara göre bu soğukluğun sebebi, Demirkubuz'un Ceylan'a yönelik eleştirileriydi. Bazı kaynaklara göre ise bu soğukluğun sebebi, Ceylan'ın Demirkubuz'un filmlerine destek vermemesiydi.
Zeki Demirkubuz Filmleri? Zeki Demirkubuz Kimdir? Zeki Demirkubuz Nuri Bilge Ceylan
Zeki Demirkubuz, canlı yayında Nuri Bilge Ceylan ile ilgili sorulara şöyle yanıt verdi: "Nuri Bilge ile çok yakın arkadaştık ama artık değiliz. Bunun sebebini ben de bilmiyorum, belki de o biliyordur. Benim ona karşı bir kızgınlığım yok, sadece hayal kırıklığına uğradım. Onun filmlerini beğeniyorum, başarılı buluyorum. Ama onun bana karşı bir tavır aldığını hissediyorum. Belki de ben yanılıyorumdur, belki de o bana karşı bir şey hissetmiyordur. Ama ben onunla konuşmak istemiyorum, çünkü bu konuşmanın bir anlamı olacağını düşünmüyorum."