Türkiye'de rüzgar enerjisi merkezi İzmir oluyor

Delete

Üye

Türkiye'de rüzgar enerjisi merkezi İzmir oluyor.​

İzmir, Türkiye'de rüzgar enerjisindeki en yüksek kurulu güce sahip bir merkez olarak öne çıkıyor.​

photo-1548337138-e87d889cc369.jpg

Aynı zamanda rüzgarın enerjiye dönüştürülmesinde önemli bir rol oynayan türbin kanatlarının üretim üssü haline gelmiştir.​

Son yıllarda rüzgar türbinlerine olan ilgi artmaktadır. Türkiye'de rüzgar enerjisinin elektrik kurulu gücündeki payı, yapılan yatırımlar sayesinde yaklaşık olarak %11'e ulaşmıştır.

Ülkede bulunan 11.400 megavatı aşan rüzgar enerjisi kapasitesi, 47 ildeki santrallerden oluşmaktadır. İzmir, 1754,9 megavatlık kurulu gücüyle Türkiye'nin en yüksek kurulu güce sahip olduğu il olup, bu alanda ekipman üretimiyle de öne çıkmaktadır.

İzmir'de 3 farklı firma bünyesinde 4 tane kanat üretim tesisi bulunmaktadır. Kentte yaklaşık olarak 22 yıldır devam eden kanat üretimi, bu yıl 6 binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağlamaktadır.

Ayrıca, üretim faaliyetleri 700 milyon doların üzerinde bir ciro ve 500 milyon dolardan fazla ihracat gerçekleştirmektedir.

İzmir'de yılda yaklaşık olarak 4 bin kanat üretilmektedir ve üretimin %75'ten fazlası ihraç edilmektedir. Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, İzmir'den kanatların Çin dışında dünyanın her bölgesine gönderildiğini belirtmiştir.

Kalaycı, Türkiye'deki ilk rüzgar türbinlerinin 25 sene önce İzmir'de kurulduğuna dikkat çekerek, "İzmir'de rüzgar enerjisi serüveni bu şekilde başladı ve 25 yıl içinde Türkiye'deki rüzgar enerjisi merkezi İzmir haline geldi" şeklinde konuşmuştur.

Şirketinizin genel müdürü olarak, 2001 yılında İzmir'de yatırım kararı aldığınızı ve bunun nedeninin rüzgarlı bölgelerin merkezinde yer alması ve liman şehri olması olduğunu ifade etmektedirsiniz.

‌‌2001'den 2010'lu yılların ortalarına kadar önemli bir ekosistem oluşturulduğunu belirtmektesiniz. Bir rüzgar türbini kanadında 1000'den fazla alt parçanın olduğunu ve ilk yıllarda bu parçaların tamamının yurt dışından tedarik edildiğini söylemektesiniz.

Zaman içinde yerlileşme oranının %70'lere kadar yükseldiğini vurgulayan Kalaycı, İzmir'in dünya çapında bir kanat üretim üssü haline geldiğini belirtmiş ve "Çin dışında bu kadar yoğun bir kümelenmenin olduğu tek şehir İzmir'dir.

İzmir kadar istihdam ve ihracatın olduğu başka bir şehir ne Avrupa'da ne de Amerika'da bulunmaktadır" şeklinde konuşmuştur.

Son yıllarda rüzgar türbinlerine olan ilgi artmaktadır. Türkiye'de rüzgar enerjisinin elektrik kurulu gücündeki payı, yapılan yatırımlar sayesinde yaklaşık olarak %11'e ulaşmıştır.

Ülkede bulunan 11.400 megavatı aşan rüzgar enerjisi kapasitesi, 47 ildeki santrallerden oluşmaktadır. İzmir, 1754,9 megavatlık kurulu gücüyle Türkiye'nin en yüksek kurulu güce sahip olduğu il olup, bu alanda ekipman üretimiyle de öne çıkmaktadır.

Geri