Abraham
Üye
Türk profesör, Einstein'ın foton teorisini ispatladı

Türk profesör, Einstein'ın foton teorisini ispatladı
Albert Einstein, ışığın hem dalga hem de parçacık olarak davrandığını öne süren foton teorisini 1905 yılında ortaya atmıştı. Ancak bu teori, yüzyıldan fazla bir süre boyunca doğrudan gözlemlenememişti. Şimdi ise Türk profesör Dr. Selim Hanay, Bilkent Üniversitesi'nde yaptığı deneyde, fotonların parçacık özelliğini ilk kez gözlemleyerek Einstein'ın teorisini ispatladı.
Dr. Hanay, deneyinde nanometre boyutunda bir salıncak kullandı. Bu salıncak, tek bir fotonun bile etkisiyle sallanabiliyordu. Dr. Hanay, salıncağa tek tek fotonlar göndererek, fotonların salıncağı nasıl salladığını ölçtü. Bu şekilde, fotonların parçacık olarak momentum taşıdığını ve salıncağa çarptığında momentum aktardığını kanıtladı.
Bu deney, fotonların davranışını anlamak için yeni bir yöntem sunuyor. Ayrıca, kuantum mekaniği ve optik alanlarında da önemli uygulamaları olabilir. Dr. Hanay, bu çalışmanın ışıkla ilgili temel sorulara cevap verebileceğini ve ışıkla çalışan yeni teknolojiler geliştirmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.
Dr. Hanay'ın çalışması, Nature dergisinde yayınlandı ve dünyanın önde gelen bilim sitelerinde yer aldı. Dr. Hanay, Türkiye'de böyle bir başarıya imza atmanın gurur verici olduğunu belirtiyor.