Teyfik Fikret kimdir, nereli? Teyfik Fikret kısaca biyografisi

Abraham

Üye

Teyfik Fikret kimdir, nereli? Teyfik Fikret kısaca biyografisi​


400px-Tevfik_Fikret.jpg

Teyfik Fikret kimdir, nereli? Teyfik Fikret kısaca biyografisi​


Teyfik Fikret, Osmanlı döneminin en önemli şairlerinden biri olarak kabul edilen, Servet-i Fünun edebiyatının öncüsü, devrimci ve idealist bir aydındır. Türk şiirinin Batılılaşmasında büyük rol oynamış, eserleriyle Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere pek çok kişiyi etkilemiştir.


Aynı zamanda Galatasaray Lisesi ve Robert Koleji'nde öğretmenlik yapmış, Aşiyan adını verdiği evinde yaşamıştır. Şiirlerinde vatan, millet, adalet, özgürlük, aşk gibi temaları işlemiş, sade ve akıcı bir dil kullanmıştır.


Teyfik Fikret, 24 Aralık 1867'de İstanbul'da doğdu. Asıl adı Mehmet Tevfik idi. Annesi Sakız Adalı bir Rum olan Refia Hanım, babası Çankırılı bir memur olan Hüseyin Efendi'ydi. Annesini 12 yaşında kaybeden Teyfik Fikret, babası da sürgünde olduğu için yengesi ve anneannesi tarafından yetiştirildi. Galatasaray Lisesi'nde okuduğu yıllarda şiir yazmaya başladı. Muallim Naci, Recaizade Mahmut Ekrem gibi ünlü edebiyatçılardan ders aldı. 1888'de okulu bitirdikten sonra çeşitli memuriyetlerde çalıştı.


1890'da kuzeni Nazime Hanım'la evlendi. 1892'de Galatasaray Lisesi'nde Türkçe öğretmenliği yapmaya başladı. 1894'te Malumat adlı dergiyi çıkardı. 1896'da Servet-i Fünun dergisinin yazı işleri müdürlüğüne getirildi. Bu dergi, Edebiyat-ı Cedide akımının yayın organı oldu. Teyfik Fikret, bu dergide yayımladığı şiirleriyle yeni bir şiir anlayışı ortaya koydu. Şekil ve içerik bakımından klasik şiirden ayrılan, Batılı ölçü ve biçimleri kullanan, romantik, sembolist ve realizm akımlarından etkilenen bir şiir dili geliştirdi.


Teyfik Fikret, II. Abdülhamit yönetimine karşı muhalif bir tutum sergiledi. Padişah aleyhine şiirler yazdığı için birçok kez gözaltına alındı. 1901'de Servet-i Fünun dergisinden ayrıldı. 1902'de ilk kitabı Rübab-ı Şikeste'yi yayımladı. 1903'te Robert Koleji'nde Türkçe öğretmenliği yapmaya başladı. 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanıyla yeniden Servet-i Fünun dergisini çıkardı.


1909'da Haluk adını verdiği oğlu dünyaya geldi. 1911'de Aşiyan adını verdiği evine taşındı. 1912'de ikinci kitabı Haluk'un Defteri'ni yayımladı. 1913'te Robert Koleji'nden emekli oldu. 1914'te Sis adlı şiir kitabını çıkardı. 1915'te ise son kitabı Rubab-ı Şikeste'nin ikinci baskısını yaptırdı. Aynı yıl 19 Ağustos'ta Aşiyan'da hayatını kaybetti. Ölümünden sonra cenazesi Rumelihisarı'na defnedildi.
 
Geri
Top