Sütçü İmam kimdir kısaca hayatı

SySTem

Yeni üye

Sütçü İmam kimdir kısaca hayatı​

Sütçü İmam: Maraş'ın Milli Mücadele Simgesi​


745758.jpg

Maraş'ın kurtuluş mücadelesinin öncülerinden ve simgelerinden biri olan Sütçü İmam, 1872 yılında Maraş'ın Fevzipaşa Mahallesi'nde doğdu. Gerçek adı İmam Ali olan Sütçü İmam, kendi halinde bir hayat sürerken, Uzunoluk Camii'nde imamlık yaparken, geçimini sağlamak için küçük bir dükkânda süt satışı yapıyordu. Ancak tarih, onun sıradan bir hayat sürmesine izin vermeyecekti.

31 Ekim 1919 tarihinde, Fransız işgaline destek veren Ermeni askerleri, Maraş sokaklarında Türklere hakaretlerde bulunuyor ve mukaddesata dil uzatıyordu. İşte bu noktada Sütçü İmam'ın hayatı, bir milletin bağımsızlık mücadelesine dönüşecekti. Bir Ermeni askeri, bir hanımefendiye saldırdıktan sonra, Sütçü İmam, olaya müdahale etti ve işgalci askerden birini etkisiz hale getirdi. Bu olay, Maraş'ın kurtuluş mücadelesinin başlangıcı oldu.

Maraş'ın Fransız işgalinden kurtuluşu için 22 gün süren şehir harbinde Sütçü İmam, büyük fedakarlıklar gösterdi. Maraş'ın işgalcilerden temizlenmesinin ardından Sütçü İmam, Belediye'ye personel olarak alındı ve kaledeki topun idaresi kendisine verildi.

Ancak kahramanlık dolu hayatı, 25 Kasım 1922 tarihinde, Abdülmecit Efendi'nin halife olmasıyla yapılan 101 pare top atışı sırasında ağır yaralanarak son buldu. Sütçü İmam, vatanına olan sevdası uğruna hayatını feda etti.

Onun anısını yaşatmak adına Uzunoluk Meydanı'nda Hasan Sükûti Tükel tarafından bir anıt ve çeşme yaptırıldı. Kıbrıs Meydanı'nda ise 1977'de "Kurtuluş Anıtı" dikildi. 1992 yılında, onun adını taşıyan "Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi" kurularak, mücadelesinin ve fedakarlıklarının unutulmaması sağlandı. Sütçü İmam, Türk milletinin kurtuluş mücadelesindeki cesareti ve azmiyle anılmaya devam ediyor.
 
Geri
Top