Halepçe Katliamı Nedir? Unutulmuş Soykırımın Acı Gerçekleri

Abraham

Üye

Halepçe Katliamı Nedir? Unutulmuş Soykırımın Acı Gerçekleri​


unnamed (1).jpg

Halepçe Katliamı Nedir? Unutulmuş Soykırımın Acı Gerçekleri​


Hiroşima ve Nagazaki'nin ardından 20. yüzyılın en büyük kimyasal saldırısı olarak kaydedilen Halepçe Katliamı'nın acı izleri hala taze. Ancak, 36 yıl geçmesine rağmen mağdurların hala adalet arayışı devam ediyor.

Irak Parlamentosu'nun soykırım ilan etmesinden 13 yıl sonra bile, Irak Hükümeti hala mağdurlara tazminat ödemedi. 16 Mart 1988'de, çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan binlerce Kürt, Saddam Hüseyin'in zalim yönetimi altında, kimyasal silahlarla Halepçe'ye düzenlenen bombardımanda hayatını kaybetti.

Tarihe "Halepçe Katliamı" olarak geçen bu insanlık dışı saldırı, Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejiminin 1986-1989 yılları arasında sistematik olarak sürdürdüğü Enfal Soykırımı'nın en acı ve en son etabıydı.

Irak Hava Kuvvetleri, kente atılacak kimyasal silahların etkili olabilmesi için önce evleri konvansiyonel silahlarla bombalayarak camları kırdı, ardından kimyasal bombaları devreye soktu.

16 Mart 1988 sabahında, Irak Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar, 40 bin nüfuslu Halepçe'ye 5 saat boyunca zehirli gaz bombaları yağdırdı. Bu saldırıda çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere binlerce masum yaşamını yitirdi, on binlerce kişi de yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) raporuna göre, bu kimyasal saldırı bugüne kadar 43 bin 753 kişinin ölümüne ve 61 binden fazla kişinin sakat kalmasına neden oldu. Sınır Tanımayan Doktorlar ekibi, hardal gazının kullanıldığını teyit etti.

Halepçe Katliamı, dünyada benzeri az görülen bir katliam olmasına rağmen hala soykırım olarak tanınmıyor. Irak Hükümeti ise mağdurların tazmin edilmesi konusunda yeterli adımları atmamış durumda.

İstatistiklere göre, kurbanların yüzde 68'i 18 yaşın altındaydı. Bu acı gerçekler, Halepçe Katliamı'nın unutulmaması ve mağdurların haklarının savunulması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini gösteriyor.
 
Geri
Top