Gögüs Agrısı Neden Olur? Bıçak Saplanır Gibi!

Abraham

Üye

Gögüs Agrısı Neden Olur? Bıçak Saplanır Gibi!​


images (2).jpeg

Gögüs Agrısı Neden Olur? Bıçak Saplanır Gibi!​


Göğüs ağrısı, pek çok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bazı göğüs ağrıları kalp hastalıklarıyla ilişkilidir, bazıları ise akciğer, sindirim sistemi, kas ve kemik problemlerinden kaynaklanabilir. Göğüs ağrısının nedenini anlamak için doktora başvurmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak önemlidir.

Kalp hastalıklarıyla ilişkili göğüs ağrıları genellikle göğüste sıkışma, baskı, ağırlık veya yanma şeklinde hissedilir. Ağrı sırta, çeneye, kollara veya omuzlara yayılabilir. Ayrıca terleme, baş dönmesi, bulantı, nefes darlığı gibi belirtiler de eşlik edebilir. Kalp hastalıklarına bağlı göğüs ağrılarının olası nedenleri şunlardır:

Anjina: Kalp kasına giden kan akımının azalması sonucu ortaya çıkan geçici göğüs ağrısıdır. Genellikle fiziksel aktivite veya stres sırasında oluşur ve dinlenme veya nitrogliserin gibi ilaçlarla geçer.

Kalp krizi: Kalp damarlarının tıkanması sonucu kalp kasına giden kan akımının kesilmesi durumunda ortaya çıkan ciddi ve kalıcı göğüs ağrısıdır. Ağrı genellikle 20 dakikadan uzun sürer ve ilaçla geçmez. Acil müdahale gerektirir.

Aort diseksiyonu: Aort adlı büyük damarın duvarının yırtılması sonucu oluşan hayatı tehdit eden bir durumdur. Göğüste ve sırtta bıçak saplanır gibi bir ağrıya neden olur. Acil müdahale gerektirir.

Kalp hastalıklarıyla ilişkili olmayan göğüs ağrıları ise; göğüste batma, iğne batar veya bıçak saplanır tarzda görülür. Ayrıca dokunma, hareket etme veya derin nefes alma ile artabilir veya azalabilir.

Kalp hastalıklarıyla ilişkili olmayan göğüs ağrılarının olası nedenleri şunlardır:

Kostokondrit:
Göğüs kafesini oluşturan kaburgaların kıkırdağı ile göğüs kemiği arasındaki eklemlerin iltihaplanması durumudur. Özellikle dokunma ile ağrı şiddeti artar.

Kas gerginliği: Göğüs kaslarının zorlanması veya yaralanması sonucu oluşan kas ağrısıdır. Aşırı egzersiz, öksürük, travma gibi nedenlerle meydana gelebilir.

Reflü: Mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan yanma hissidir. Göğüste ekşime, boğazda acılık, mide bulantısı gibi belirtiler de görülebilir.

Huzursuz bağırsak sendromu: Bağırsaklarda gaz, şişkinlik, kramp gibi sorunlara neden olan bir sindirim sistemi bozukluğudur. Göğüste batar gibi bir ağrıya neden olabilir.

Göğüs ağrısı nedenleri çok çeşitlidir ve bazen ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. Göğüs ağrısı yaşayan kişilerin doktora başvurması ve gerekli tetkikleri yaptırması önerilir. Doktor, göğüs ağrısının nedenini belirlemek için fizik muayene, elektrokardiyogram, kan testi, göğüs röntgeni, ekokardiyografi gibi yöntemler kullanabilir.
 
Geri
Top