Abraham
Üye
Canan Karatay'ın Beyin Sağlığı İçin Önerdiği 4 Besin!
Canan Karatay'ın Beyin Sağlığı İçin Önerdiği 4 Besin!
Beyin sağlığı, yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Beyin sağlığını korumak ve geliştirmek için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek gerekir. Peki, beyin sağlığı için hangi besinleri tüketmeliyiz?
İşte, Prof. Dr. Canan Karatay'ın beyin sağlığı için önerdiği 4 besin.
- Yumurta
Yumurta, protein, vitamin ve mineral açısından zengin bir besindir. Kas ve kemik gelişimi, kalp sağlığı ve bağışıklık sistemi için faydalıdır. Aynı zamanda, yumurta hafıza, göz ve beyin sağlığı için de çok önemlidir. Yumurta, içerdiği kolin adlı bir madde sayesinde beyindeki sinir iletimini artırır ve bilişsel fonksiyonları destekler. Yumurta ayrıca bedenin demir oranını yükseltir ve anemi riskini azaltır. Günde 1-2 adet yumurta tüketmek beyin sağlığı için yeterlidir. - İyot
İyot, tiroid bezinin düzgün çalışmasını sağlayan bir mineraldir. Tiroid hormonları, vücudun metabolizmasını, büyümesini ve gelişimini düzenler. İyot eksikliği, tiroid bezinin büyümesine (guatr), zeka geriliğine, kretinizme ve hipotiroidizme neden olabilir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda zihin gelişiminin sağlıklı bir şekilde sağlanması için iyot çok önemlidir. İyotlu tuz, deniz ürünleri, süt ürünleri ve yumurta gibi besinlerden iyot alınabilir. - Balık Yağı
Balık yağı, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besindir. Omega-3 yağ asitleri, beyindeki hücre zarlarının yapısına katılır ve sinir iletimini kolaylaştırır. Balık yağı ayrıca iyi kolesterolü yükseltir ve damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Balık yağı çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi sorunları önlemede de etkilidir. Haftada 2-3 kez balık tüketmek veya balık yağı takviyesi almak beyin sağlığı için faydalıdır. - D Vitamini
D vitamini, kalsiyum ve fosfor emilimine katkıda bulunan bir vitamindir. Kalsiyum ve fosfor, kemik sağlığı için gereklidir. D vitamini ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı korur. D vitamini eksikliği ise depresyon, Alzheimer, Parkinson gibi beyin hastalıkları riskini artırabilir. D vitamini güneş ışığından, balık yağından, yumurtadan ve mantardan alınabilir.