Boeing 747 uçağını sadece 1,4 kilogram plazmonik boya ile kaplandı

Delete

Üye

Boeing 747 uçağını sadece 1,4 kilogram plazmonik boya ile kaplandı.​


Tarihi bir buluş: Dev uçak, sadece bir avuç boyayla boyanıyor!​

Boeing 747 uçağını sadece 1,4 kilogram plazmonik boya ile kaplamak mümkün hale geldi.​


Bu buluş, University of Central Florida'dan nanobilimci Debashis Chanda liderliğindeki bir ekip tarafından geliştirilen plazmonik boya sayesinde gerçekleşti.


Uçakların en büyük maliyetlerinden biri yakıttır. Daha verimli motorlar kullanmak veya daha hafif malzemeler kullanarak ağırlığı azaltmak, önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayabilir.


Nanobilimci Debashis Chanda liderliğindeki University of Central Florida ekibi tarafından geliştirilen bu boya, sadece 1,4 kilogram kullanılarak Boeing 747 uçağını kaplayabilecek özelliklere sahip.


Plazmonik boya olarak adlandırılan bu boya, dünyanın en hafif boyası olarak bilinmektedir. Isıyı itme özelliği, istenilen herhangi bir renkte görünebilme yeteneği, uzun ömürlü olma özelliği ve enerji tasarrufu sağlama özelliği gibi birçok özelliğe sahiptir.


Boeing 747 uçağı gibi 71 metre uzunluğa ve 64 metre kanat açıklığına sahip dört motorlu bir uçağı kaplamak için sadece 1,4 kilogram plazmonik boya kullanmak yeterlidir. Bu, geleneksel yöntemle 454 kilogram boya kullanılarak yapılan kaplamadan büyük bir tasarruf sağlamaktadır.


Bu gelişme, uçaklardaki ağırlık tasarrufu sayesinde uçuş maliyetlerinin azalmasının yanı sıra sera gazı salınımının da azalmasına katkıda bulunacaktır.

Uçakların ağırlığını azaltma amacıyla yapılan çalışmalar zaten mevcuttur. Son dönemde, yeni uçaklarda alüminyum gibi malzemelerin yerini daha hafif ve işlevsel kompozit yapı malzemeleri almaktadır.

Örneğin, Airbus A350 gibi modern uçak modellerinde kullanılan kompozit oranı yüzde 53'tür.

Plazmonik boya dünyanın en hafif boyası olmanın yanı sıra diğer birçok avantaja da sahiptir. Renkler, nanoparçacıkların düzenlenmesiyle yapısal olarak oluşturulmaktadır.

Bu boya, bütün kızılötesi spektrumu yansıtması sayesinde daha az ısı emer. Bu özelliği sayesinde yapıların daha serin kalmasına yardımcı olur.

Bu da, daha az klima kullanımı ve enerji tasarrufu sağladığı için nihayetinde karbon emisyonlarının azalmasına ve küresel ısınmanın azalmasına katkıda bulunma potansiyeli taşır.

Araştırmacılar, plazmonik boya kullanılan yüzeylerin normal boyaya göre 13-16 derece daha serin kaldığını belirtmektedir.

Plazmonik boya büyük avantajlara sahip olmasına rağmen, geleneksel boyalara kıyasla yüksek kapasiteli fabrikalarda üretilmektedir, ancak plazmonik boya henüz laboratuvar ortamında üretilmektedir. Bu nedenle, araştırmacılar seri üretime geçilmedikçe maliyetin düşmesinin zor olduğunu ifade etmektedir.

Bu buluş sayesinde sadece 1,4 kilogramlık plazmonik boya kullanılarak dev bir uçağın kaplanabileceğinden ve havacılık sektörü üzerindeki olası etkilerinden bahsettik. Siz de bu konuyla ilgili düşüncelerinizi ve görüşlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.
 
Geri
Top